StoryEditor

Ile kosztują wyższe standardy?

Coraz więcej konsumentów przy zakupie produktów mlecznych zwraca uwagę na normy dotyczące dobrostanu. Jaki wpływ na koszty produkcji może mieć poprawa standardów utrzymania krów?
18.02.2021., 14:02h
Naukowcy z Kilonii skupili się na preferencji konsumentów oraz kosztach ponoszonych przez producentów i przetwórców w związku z przestrzeganiem wyższych standardów dobrostanu zwierząt, a także dopłat, które byłyby konieczne w handlu detalicznym, aby zrekompensować te wydatki.


Swoje rozważania oparli na ankietach z 235 gospodarstw mlecznych w ośmiu niemieckich krajach związkowych, a jako punkt odniesienia przyjęli wytyczne opracowane przez Niemieckie Stowarzyszenie Ochrony Zwierząt. 
Organizacja w dokumencie różnicuje wymagania dla bydła w dwojaki sposób, tj. na:
  • poziom podstawowy, który zakłada m.in. 6 m2 powierzchni użytkowej/krowę;
  • premium, który zakłada m.in. co najmniej 9 m2 powierzchni użytkowej/ krowę (w tym 6 m2/krowę w oborze i 3 m2/krowę na wybiegu).

Badacze obliczyli, jakie inwestycje byłyby konieczne, aby osiągnąć wyższe standardy. Wyniosłyby one przeciętnie odpowiednio 2,28 eurocenta/l (podstawowy) i 2,64 eurocenta/l mleka (premium).


W przypadku mleczarni dodatkowe koszty mieściłyby się w przedziale od 5,7 do 18,9 eurocentów/l mleka. Zgodnie więc z ostatecznymi wnioskami ekspertów z Kilonii, ceny mleka z gospodarstw o wyższych standardach dobrostanu krów musiałyby zostać podniesione o 10 do 20 eurocentów/litr (ok. 0,4–0,9 zł/l).


Jednocześnie autorzy badań opowiedzieli się też za wprowadzeniem państwowego, ujednoliconego znaku, potwierdzającego dobrostan zwierząt, bo obecny chaos informacyjny nie buduje właściwych postaw zakupowych i świadomości wśród konsumentów

mj/idw
Fot. Sierszeńska
Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 23:35