StoryEditor

Jubileusz 90-lecia DeLaval

– Bardzo wymagające krowy potrzebują bardzo wymagającego żywienia, a przez błędy człowieka często optymalna dawka w programie komputerowym mija się z tym co zwierzęta dostają na stole paszowym – podkreślał prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie podczas obchodów jubileuszu 90-lecia działalności firmy DeLaval w Polsce.
11.06.2016., 12:06h

Zdaniem eksperta wykorzystywane przez hodowców programy komputerowe, tak samo jak ułożona dzięki nim dawka pokarmowa, są znakomite. Niestety, jej przygotowanie i zadanie w odpowiedniej proporcji – optymalnej dla każdej krowy – to już zupełnie inne zagadnienie.

Powtarzalna dawka
Istnieje ogromne ryzyko, że zadany TMR nie będzie zawsze taki sam, z dokładnie odmierzoną proporcją wszystkich komponentów czy w końcu odpowiednio często podany. Rozwiązaniem jest automatyczny system żywienia krów. Według prof. Kowalskiego, dzięki niemu krowa jest zawsze żywiona w taki sam sposób, a pasza częściej zadawana. Oszczędzamy czas, a przez to że krowy częściej podchodzą do stołu paszowego i mają bardziej stabilne warunki w żwaczu – niwelujemy ryzyko chorób metabolicznych i zwiększamy efektywność produkcji mleka.  Zmniejsza się także konkurencja zwierząt przy stole paszowym, co pozytywnie wpływa na ich dobrostan i produkcję mleka.

Jubileusz
Uroczystość 90-lecia firmy DeLaval, która odbyła się 10 czerwca w Rydzynie (woj. wielkopolskie) połączono z ceremonią otwarcia pierwszej w Polsce w pełni zautomatyzowanej obory w gospodarstwie Teresy Krzysztofa Bardeckich w pobliskim Moraczewie. Oprócz trzech robotów udojowych wyposażono ją w system żywienia Optymat. Główne składowe systemu to stoły buforowe, do których zadawana jest pasza (latem 2–3 razy w ciągu tygodnia), stacjonarny wóz mieszający, przenośniki taśmowe oraz wózek paszowy do transportu zadawanej paszy. System pozwala na przygotowanie w ciągu doby nawet 100 dawek z 24 komponentów paszowych dla 32 grup zwierząt.

Historia DeLaval
Firma DeLaval powstała dzięki Gustafowi de Laval. Wynalazca w 1878 roku skonstruował pierwszą wirówkę do mleka, a w 1894 roku załozył w testową farmę mleczną Hamra k. Sztokholmu w Szwecji. Kolejnym krokiem milowym było oprawowanie pierwszej dojarki stosującej podciśnienie. Miało to miejsce w 1917 roku. Dziś firma posiada 18 fabryk (w tym 4 w Polsce) i 7 Centrów Badawczo-Rozwojowych na całym świecie. Zatrudnia łącznie ok. 4,5 tys. pracowników (w tym 580 w Polsce). Pierwsze dokumenty świadczące o obecności firmy w w naszym kraju pochodzą już z 1926 roku.

Więcej o oborze z automatycznym systemem żywienia Optimat napiszemy w lipcowym wydaniu „top bydło”.

mj
fot. Jajor

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 12:12