Budowa nowej obory ruszyła w kwietniu 2016 r., a już w połowie października weszły do niej pierwsze krowy – taki oto początek miał nowy etap rozwoju gospodarstwa rodziny Hoffmannów, Łucji, Andrzeja oraz ich syna Wojciecha z Baszkowa (woj. wielkopolskie).
Ich nowy obiekt na 180 krów liczy niespełna 76 m długości, 27 m szerokości i 10 m wysokości. Najważniejszą częścią konstrukcji są słupy nośne, rozmieszczone wzdłuż ścian bocznych co 5,85 m (dwuteowniki o średnicy 400 mm). Rolnicy zdecydowali się na posadzkę rusztową i system kanałów na gnojowicę o głębokości 2,5 m i łącznej pojemności 4 mln litrów. Zbiornik wyposażono w dwa automatyczne mieszadła o mocy 15 kW każdy.
Na jakie jeszcze rozwiązania postawili bohaterowie naszego reportażu? Na czym polegają nietypowe rozwiązania dotyczące kurtyn i legowisk? – czytaj w najnowszym kwietniowym wydaniu „top bydło”.
mj
Fot. Jajor
StoryEditor
Obora Hoffmannów
Nietypowe wygrodzenia, otwarty kanał wentylacyjny i automatyczny system sterowania mikroklimatem – to najważniejsze cechy nowej obory Hoffmannów z Baszkowa.