Im lepsza konstrukcja stołu paszowego, tym wyższe pobranie suchej masy, mniejsze straty paszy, sprawniejsza obsługa i lepsza higiena.
Często popełniane są błędy konstrukcyjne, które w późniejszym etapie użytkowania budynku utrudniają życie hodowcom i niekiedy zagrażają zdrowiu krów.
Pytamy specjalistów jakie trendy dominują w budownictwie, a od jakich metod się odchodzi oraz jakich błędów unikać.
– Nowy trend to profilowane stoły paszowe z ceramiki. Materiał jest trwały, gładki i odporny na kwasy, zaokrąglony przy krawędzi między stołem paszowym a murkiem oddzielającym krowy od ganku gnojowego, dzięki czemu łatwo dbać o jego higienę – podkreśla Jacek Karman, specjalista Agra-Matic.
Jest to technologia, którą od wielu lat stosuje się na zachodzie Europy. Polimerobeton jest wykonany z żywicy, kruszywa pochodzenia naturalnego. W testach wykazuje znacznie wyższą trwałość, wytrzymałość, ścieralność i niższą nasiąkliwość w porównaniu z betonem.
Rolnicy, ale również projektanci popełniają wiele błędów podczas budowy stołu paszowego. Trendy z roku na rok się zmieniają, powstają trwalsze technologie.