![485310](https://static.topagrar.pl/images/2024/06/16/o_485310_1280.webp)
Modernizacje przeprowadzone w 2015 r. polegały na wykonaniu legowisk, stołu paszowego i dobudowaniu części dla młodzieży i krów zasuszonych. Przez szereg lat obiekt sprawdzał się dobrze, ale rosnąca obsada i upalne lata powoli zaczęły dawać się we znaki. Zdarzało się, że pojedyncza krowa doiła dziennie średnio o ok. 2–3 l mleka mniej! Dziś to już historia. Niezależnie od pory roku zwierzęta produkują przeciętnie prawie 10 tys. litrów mleka/rok. A wszystko to dzięki specjalnemu audytowi obory. Jakie wyciągnięto z niego wnioski i co udało się zmienić w oborze?
Na to i wiele innych pytań znajdziesz odpowiedź w artykule „Świeży powiew zefiru”, gdzie przedstawiamy sylwetkę hodowców, który zmodernizowali stary obiekt dla krów mlecznych i tym sposobem nie tylko zwiększyli dobrostan krów, ale i ułatwili sobie ich codzienną obsługę.
mj
Fot. Jajor