StoryEditor

W cieniu starej obory

– Postawiłem na automatyzację i komfort krów, choć nie obyło się bez kompromisów – mówi Marcin Wojciechowski, który jest bohater naszego reportażu w najnowszym wydaniu „top bydło”.
24.04.2018., 15:04h
Tylko 11 lat różnicy i wydaje się to stosunkowo niedługo, a przepaść jest ogromna. Jesteśmy w starej oborze Marcina Wojciechowskiego (patrz: zdjęcie obok). To typowa konstrukcja stalowa z dwoma rzędami słupów podporowych, centralnym stołem paszowym (4,5 m), legowiskami z głęboką ściółką i niewielkimi otworami nawiewnymi w ścianach bocznych. Te warunki pozwoliły na uzyskanie ok. 9,5 tys. kg mleka od krowy rocznie, ale wiązało się to z dużymi nakładami pracy. Sam dój krów na hali udojowej typu rybia ość 2 × 5 zajmował ok. 4 godzin dziennie. Do tego dochodziło uzupełnianie ściółki na legowiskach, co codziennie trwało ok. 1 godz.

Dość kłopotliwa była również konstrukcja żłobu przy drabinie paszowej z zagłębieniem. Z początku dobry pomysł stał się przyczyną zalegania resztek paszy, nie mówiąc już o utrudnionym podgarnianiu mieszanki TMR. Największym jednak problemem był stres cieplny.

Czy udało się go uniknąć w nowej oborze? Jakie jeszcze wnioski z pracy w wybudowanym w 2004 r. obiekcie wyciągnął Marcin Wojciechowski, hodowca ze Szczepankowa w woj. wielkopolskim, który dwa lata temu zdecydował się na nową inwestycję z robotami udojowymi na 130 krów? Czytaj w artykule: „W cieniu starej obory” w majowym wydaniu „top bydło”.

mj
Fot. Adamczewska



Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 01:19