Spis treści:
W jakim miejscu założyć kompostownik?
Prosty kompostownik drewniany – instrukcja wykonania
Co układamy na dnie kompostownika?
Czego nie należy wrzucać do kompostownika?
Kompostownik to specjalnie wydzielone miejsce, ale także pojemnik przeznaczony do składowania odpadów organicznych pochodzących z ogrodu lub wytwarzanych w ciągu dnia przez domowników.
Zalety kompostowania
Kompostownik ma wiele walorów! Przede wszystkim w procesie kompostowania uzyskujemy w pełni wartościowy i naturalnych nawóz, a do tego darmowy. Kompostując odpady, zmniejszamy ilość odpadów organicznych, które trafiłyby na wysypisko – w ten sposób ograniczamy emisję gazów cieplarnianych i działamy na rzecz ochrony środowiska. Wykorzystując organiczne odpady, ulepszamy glebę, a w następstwie możemy liczyć na obfite plony. Niestety, proces ten trwa nawet rok, należy także pamiętać o cyklicznym przewracaniu odpadów i utrzymaniu odpowiedniego środowiska – wilgoci i dopływu powietrza. Do kompostownika „ciągną” także gryzonie – co dla niektórych osób może być odstraszające. Pamiętajmy, proces kompostowania jest w pełni naturalny – oznacza więc pojawienie się nieprzyjemnego zapachu.
W jakim miejscu założyć kompostownik?
Lokalizacja powinna być przemyślana – nieuciążliwa ani dla domowników, ani dla sąsiadów, wybierzmy więc miejsce zacienione (częściowo) i osłonięte od wiatru. Kompostownik możemy wykonać samodzielnie z drewna – podczas konstruowania bryły ważny jest stały dopływ powietrza i odpływ nadmiaru wody.
Prosty kompostownik drewniany – instrukcja wykonania
Będą potrzebne: 4 paliki o wybranej długości, np. 120 cm, aby wygodnie wrzucało się odpady, deski drewniane – nowe lub z odzysku, gwoździe, impregnat, młotek, szlifierka.
Oto krótka instrukcja budowy kompostownika:
- przygotowanie terenu – oczyszczanie,
- wyznaczanie obszaru pod kompostownik,
- wkopujemy paliki w ziemię – w rogach,
- długość desek dostosowujemy do rozmiarów wyznaczonych przez paliki – w razie potrzeby trzeba je przyciąć,
- za pomocą gwoździ mocujemy deski do palików, tworząc ścianki – ważne, aby pozostawić niewielką przestrzeń między nimi,
- opcjonalnie można przyczepić do desek siatkę.
Przeczytaj także: Nie wyrzucaj skoszonej trawy! Wykorzystaj ją do tego celu...
Co układamy na dnie kompostownika?
To bardzo ważny etap. Na dnie kompostownika układamy pocięte gałązki, następnie można położyć słomę czy torf (ma odczyn silnie kwasowy i nie nadaje się do każdego podłoża) lub od razu ziemię ogrodową i odpady (nie powinny być zbite) na przemian z warstwami ziemi. Uwaga! Kilka razy w roku warstwy kompostu mieszamy!
Co wrzucamy do kompostu?
Do kompostu można dodać:
- ściętą trawę, liście,
- drobne gałęzie,
- małe kawałki drewna,
- miękkie części uprawianych roślin,
- chwasty,
- spadłe owoce;,
- pozostałości i obierki po owocach i warzywach,
- skorupki od jajek,
- stary chleb,
- fusy po kawie i herbacie.
Czego nie należy wrzucać do kompostownika?
Warto przestrzegać tych zasad, aby kompost był wartościowy i nie zaszkodził uprawom. Nie wolno wrzucać do niego chorych roślin, chwastów, które wytworzyły już nasiona, szkła, plastiku, metalu, tkanin, gruzu, zadrukowanego papieru czy tektury powlekanej, malowanego i impregnowanego drewna, opakowań po nawozach sztucznych, popiołu z grilla z podpałką, leków, kosmetyków czy baterii, odpadów pochodzenia zwierzęcego, także warzyw gotowanych w mięsnym wywarze, czy trawy pryskanej herbicydami.
Fot. Envato elements