Kto otrzyma wsparcie?
Pieniądze zostaną przeznaczone dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw, które zajmują się przetwórstwem, wytwarzaniem, przechowywaniem i sprzedażą produktów rolnych. Lista beneficjentów jest długa, obejmuje aż 25 pozycji listy PKD, a wśród wykazu wykonywanych działalności znajduje się również przetwórstwo mleka i wytwarzanie serów.Jakie warunki i maksymalna pomoc?
Warunkiem otrzymania wsparcia jest zawarcie co najmniej trzyletniej umowy z producentami, grupami lub związkami, którzy będą musieli dostarczyć minimum 50% surowca do produkcji.W całym Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 przewidziano 10 mln zł na przetwórstwo i wprowadzanie produktów na rynek oraz 15 mln zł dla producentów zrzeszonych w grupy producenckie lub związki. Minimalna pomoc wynosi 100 tys. zł. Po 90 dniach od zakończenia przyjmowania wniosków Prezes ARiMR ogłosi informację o kolejności przyjmowania pomocy.
Zakres wsparcia
Zakres finansowania obejmuje koszty związane z budową, rozbudową, zakupem maszyn i urządzeń oraz wdrażania systemów jakości, przygotowanie kosztorysów i projektów. Wnioski na "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój" były składane od kwietnia do maja i od lipca do sierpnia.
Coraz więcej producentów mleka interesuje się rozpoczęciem działalności przetwórczej. Konsumenci szukają produktów lokalnych, wytwarzanych metodami tradycyjnymi w rodzinnych gospodarstwach. Częściej sięgają po produkty mniejszych przetwórni i przydomowych mleczarni.
dkol