Produkcja mleka u krowy generuje dużo ciepła (poprzez procesy fermentacji zachodzące w żwaczu), które musi oddać do otoczenia. Zwierzęta chłodzą się przede wszystkim przez wdychanie świeżego i suchego powietrza. Dlatego bardzo ważne jest, żeby zapewnić im optymalne warunki otoczenia, takie jak odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza w oborze.
Konsekwencje upału
Jeśli nie zadbamy o odpowiedni komfort termiczny krów, konsekwencje przegrzania mogą się ciągnąć jeszcze długo, nawet pół roku po zakończeniu najcieplejszego okresu w roku. Główne skutki stresu cieplnego to:
-
spadek pobrania paszy, a co za tym idzie produkcji mleka oraz jego parametrów (tłuszcz, białko),
-
wzrost ryzyka chorób metabolicznych i infekcji,
-
zaburzenia w rozrodzie (krótszy czas i osłabione objawy rui, mniej krów się zaciela, wczesne zamieranie zarodków).
Jak schładzać zwierzęta?
Istnieją różne rozwiązania, które pomagają obniżyć temperaturę w budynkach gospodarskich oraz temperaturę ciała zwierząt, należą do nich m.in.:...