StoryEditor

Co sprzyja rozwojowi polskiej produkcji?

Co bardziej sprzyja rozwojowi polskiej produkcji mleka – wolny rynek czy regulacje? – na to pytanie odpowiadał dr hab. Andrzej Parzonko z SGGW w Warszawie podczas Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu.
20.11.2016., 12:11h

Jak podkreślał Parzonko, w 2015 roku stało się faktem wycofanie UE z mechanizmu „kwotowania produkcji mleka” i innych mechanizmów takich jak np. „dopłaty do eksportu produktów mlecznych poza granice UE”.

– Skutki były przewidywalne. W wyniku rosnącej podaży mleka na rynkach światowych, w tym w UE i ograniczonego popytu – głownie w Chinach i Rosji – ceny mleka w Polsce i całej UE zaczęły spadać – mówił dr Parzonko.


Zdaniem eksperta z SGGW, wykształciło się zjawisko wahania cen skupu mleka, które zdecydowanie utrudnia podejmowanie decyzji o działalności inwestycyjnej. Wśród rolników powstaje więc pytanie: Jak mogą kształtować się ceny mleka, czy prowadzenie tej działalności w kolejnych latach będzie opłacalne? 


Pomimo inwestycji poczynionych w ostatnich latach, polskie gospodarstwa ciągle charakteryzują się niższą efektywnością techniczną i mniejszą skalą produkcji.

– Musimy racjonalnie wydawać ograniczone środki finansowe z UE. Nie wolno bezmyślne wspierać nieefektywnych, wewnętrznie sprzecznych działań w gospodarstwach rolniczych – mówił Parzonko.

opr. mj
Fot. Wieczorek

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 04:16