W przeciwieństwie do innych środków wprowadzonych przez UE, program redukcji mleka spełnił dwa podstawowe warunki dla dobrze funkcjonującego instrumentu: skutecznie wpłynął na ceny i uzyskał akceptację producentów mleka.
Widoczna zmiana stawek
– Dobrowolne obniżenie wolumenu produkcji, które trwało od października do grudnia 2016 r., miało bezpośredni wpływ na cenę mleka – powiedział Romuald Schaber, prezes EMB. – Średnia stawka w UE przed uruchomieniem programu wynosiła około 25 eurocentów/ litr; teraz to ponad 33 centy.
– Dla nas jest to wyraźne potwierdzenie, że dobrowolne cięcie produkcji - czego EMB domagała się przez wiele lat - może przywrócić równowagę na rynku. Musi odgrywać ważną rolę w przyszłości sektora jako stały instrument – podkreślał Schaber.
Wielu decydentów UE jest świadomych tej potrzeby, a szansa na zakotwiczenia takiego programu we wspólnej organizacji rynków staje się coraz silniejsza.
Pozytywny odzew
To, że bardzo wielu rolników zdecydowało się przystąpić do programu sprawiło, że w branży mleczarskiej redukcja uzyskała pozytywną opinię. Nawet w głównych krajach producenckich, takich jak Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Irlandia i Holandia, wielu producentów ograniczyło produkcję.
Jednakże atmosfera wśród europejskich producentów mleka pozostaje napięta. Zgromadzenie EMB jest zdania, że ceny mogą wzrosnąć, ale ożywienie może być krótkotrwałe, o ile nie zostanie wprowadzony wszechstronny mechanizm kryzysowy.
– Oczekiwany wzrost produkcji w najbliższych miesiącach wisi jak miecz Damoklesa nad naszymi gospodarstwami – powiedział Schaber.
Dlatego mleko w proszku przechowywane z interwencji nie może być w żadnym wypadku wprowadzane na rynek, a nie może być sprzedawane po cenie poniżej kosztów produkcji na późniejszym etapie.
Rada Mleczarska potwierdziła jednogłośnie, że aby rynek mleka pozostał w równowadze w dłuższej perspektywie, w nowej WPR powinna zostać wprowadzona rama legislacyjna umożliwiająca powstanie instrumentu kryzysowego, opartego na Programie Odpowiedzialności Rynkowej (Market Responsibility Programme) EMB. al
źródło: European Milk Board
fot. Sierszeńska