Od stycznia do maja bieżącego roku, ilość mleka wyprodukowanego w całej Unii Europejskiej wyniosła około 65,6 milionów ton. Tak więc objętość wyprodukowanego surowca była o prawie 77,800 ton niższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Mleczarnie Wspólnoty obserwują jednak stopniowe zwolnienie spadku. Do lutego wynosił on około 1,8%, zmniejszając się do około 0,5%.
Majowa tendencja spadkowa
W maju sytuacja w większości państw członkowskich UE naznaczona była intensywnym spadkiem wielkości dostaw. Według rolniczego towarzystwa informacji rynkowych (AMI), w efekcie tych zmian wolumen mleka wyprodukowany w UE w maju także spadł poniżej średniej z maja 2016 roku.
Dostawy w marcu i kwietniu 2017 r. przekroczyły, chociaż nieznacznie, te z poprzedniego roku, jednak spadki w pierwszych dwóch miesiącach tego roku (o prawie 2%) były tak duże, że obserwowany jest trend zniżkowy.
Duże spadki w Niemczech
Do takiego rozwoju sytuacji najbardziej przyczyniły się kraje, będące liderami w produkcji mleczarskiej, zwłaszcza Francja i Niemcy, które razem produkują niemal jedną trzecią unijnego mleka, wpłynęły na rynek.
W Niemczech w maju tego roku rolnicy dostarczyli do mleczarni około 2,5% mleka mniej, tam też obserwowane spadki zwalniają w porównaniu do kwietnia.
Niemniej jednak w Niemczech od stycznia do maja produkowano około 522 tysięcy ton mleka, co jasno oznacza, że ilość białego surowca spada.
opr. al na podst. topagrar.com i AMI
Niemniej jednak w Niemczech od stycznia do maja produkowano około 522 tysięcy ton mleka, co jasno oznacza, że ilość białego surowca spada.
opr. al na podst. topagrar.com i AMI