– Kalkulacje pozwalają odpowiedzieć na fundamentalne pytania: jak zarobić, jak produkować tanio, jak inwestować? Niestety – prowadzą je tylko nieliczni rolnicy – podkreśla w najnowszym artykule na łamach „top bydło” dr Marek Balcerak z SGGW w Warszawie.
Według eksperta z Warszawy, obecnie nie ma obowiązku szczegółowej ewidencji przychodów i kosztów w gospodarstwach rolnych, tak więc w większości przypadków działalność prowadzona jest raczej intuicyjnie. O potrzebie danych rachunkowych najczęściej przypominamy sobie w obliczu konieczności sporządzenia biznesplanu. Tymczasem w obliczu zmieniających się trendów na rynku w zdecydowanie lepszej sytuacji pozostają rolnicy świadomi kosztów swojej działalności.
Jak wykonać prostą kalkulacje na konkretnym przykładzie gospodarstwa utrzymującego stado 40 krów? Jak w jego przypadku wygląda lista kosztów, dochód i wskaźnik opłacalności? – na te i wiele innych pytań znajdziesz odpowiedź w najnowszym wydaniu „top bydło”. Czytaj artykuł: „Jak liczyć koszty i opłacalność?”, którego autorem jest dr Marek Balcerak z SGGW w Warszawie.
opr. mj
Fot. Sierszeńska
StoryEditor
Jak liczyć koszty i opłacalność produkcji mleka?
Ile kosztuje wyprodukowanie litra mleka w moim gospodarstwie? Czy ta produkcja się opłaca przy dzisiejszych cenach?