Aby cielęta mogły zdrowo przetrwać pierwsze tygodnie życia i dobrze przybierały na wadze, a później osiągały zadowalające efekty, konieczne jest aby otrzymały odpowiednią ilość i jakość siary. Zebraliśmy dla Ciebie ważne wskazówki w tym zakresie.
1. Dojenie: Ważne jest, aby pobrać siarę od krów wkrótce po wycieleniu, gdyż zawartość immunoglobulin spada wraz z upływem czasu od porodu. Idealnym rozwiązaniem są maksymalnie pierwsze cztery godziny. Ilość siary powinna wynosić 10% masy ciała cielęcia na dobę.
2. Jakość: Jakość można określić za pomocą refraktometru (siaromierza), który pokazuje zawartość przeciwciał w siarze (im gęstsza tym lepiej). Cielę powinno w ciągu pierwszych dwóch godzin życia pobrać 150g do 200g immunoglobulin. Litr siary może zawierać od 20g do 100g białek odpornościowych. Jeżeli nie badamy jakości siary, nie do końca wiadomo co i w jakiej dawce pobrało zwierzę, a pewność jego zdrowotności maleje, a ryzyko odporności maleje. Najlepszą zawartość siary mają starsze krowy. Siaromierze kosztują około 150-300 zł w zależności od firmy i funkcji oraz dokładności pomiarów i sposobów badania.
3. Higiena: Jakość siary ulega znacznemu pogorszeniu, począwszy od wymion, poprzez dojarkę, wiaderko strzykowe i przez sam strzyk. Zarazki w mleku uniemożliwiają przejście immunoglobulin (IgG) przez barierę jelitową. Cielęta następnie spożywają wystarczającą ilość siary, ale nie wchłaniają wystarczającej ilości IgG dla odpowiedniej ochrony. Dlatego ogromną wartość stanowi higiena pobrania siary od krów.
4. Chłodzenie: Patogeny szybko się rozmnażają, szczególnie w cieplejszej temperaturze otoczenia. Dlatego bardzo ważne jest, aby schłodzić siarę tak szybko, jak to możliwe. Można to zrobić w zimnej kąpieli wodnej. Jeśli mleko przeznaczone jest do banku siary, należy je szybko zamrozić po pierwszym wystygnięciu.
5. Pojemniki na siarę: Wiele firm na rynku oferuje pojemniki do przechowywania i torby plastikowe z zipem. Istnieją rozwiązania „dwa w jednym”, które nadają się zarówno do zamrażania, jak i do jednoczesnego picia, np. torebka z zakręcanym smoczkiem. Ilość 1 litra w płaskiej torbie do zamrażania można później łatwo rozmrozić. Nie zaleca się pustych 5 l butelek po wodzie lub innych napojach. Są wątpliwe pod względem higienicznym i niepraktyczne do rozmrażania i moczenia. Mogą pękać, gdy zamarzają. W polskich gospodarstwach bardzo często siara mrożona jest w 5 l baniakach po wodzie. Nie jest to dobre rozwiązanie, ponieważ siara dość powoli się zamraża, a jej ilość na jedno podanie jest za duża, więc warto pomyśleć o mniejszych woreczkach. Nie można rozmrażać i zamrażać jej ponownie.
6. Przechowywanie: Jeśli siara zostanie spożyta tego samego dnia, warto przechowywać ją w lodówce. Ułatwia to i przyspiesza nagrzewanie przed użyciem. Jeśli siara jest używana jako rezerwa, jedyną opcją jest jej zamrożenie. Nie należy przechowywać siary dłużej niż rok ze względu na zmniejszenie ochrony przeciwciał i możliwe rozmrożenia w trakcie przechowywania.
7. Rozmrażanie: Podczas całego procesu podgrzewania temperatura nie powinna przekraczać 45°C (również w niektórych momentach), aby nie uszkodzić IgG i substancji bioaktywnych. Rozmrażając w kuchence mikrofalowej, zatrzymaj po 20-30 sekundach i zamieszaj torebką, aby wymieszać cieplejsze i zimniejsze miejsca. Najlepiej sprawdza się stopniowe rozmrażanie w ciepłej kąpieli wodnej. Pamiętaj o tym, że podawana siara również powinna mieć odpowiednią temperaturę.
Oprac. dkol na podst. topagrar.com
Fot. archiwum TAP/Kolasińska