Według ostatnich danych Komisji Europejskiej za 100 kg białego surowca europejskie mleczarnie płaciły w marcu 2014 roku średnio 31,98 euro, a więc o 0,5% więcej niż w lutym. Tym samym w ciągu dwóch ostatnich miesięcy obserwowana jest niewielka poprawa sytuacji na rynku. Spadki zapłaty za surowiec w styczniu i grudniu ub.r. sięgały bowiem prawie 4%.
Tradycyjnie najniższe stawki za mleko otrzymywali w marcu br. farmerzy w takich krajach, jak: Łotwa, Litwa i Estonia, odpowiednio 22,34, 23,20 i 25,20 euro/100 kg mleka. Na nieco lepszą zapłatę, ale nadal poniżej psychologicznej bariery 30 euro, mogli liczyć hodowcy bydła w Polsce. Przeciętna cena wynosiła 29,28 euro/100 kg (o 0,19 euro więcej niż w lutym). Dla porównania w tym samym czasie niemieccy, francuscy czy holenderscy farmerzy za 100 kg odstawionego w skupie mleka otrzymywali średnio odpowiednio: 30,88, 30,50 i 34 euro.
Ten obserwowany w EU bardzo nieznaczny wzrost cen wynika prawdopodobnie z mniejszej podaży mleka, której przyczyną była próba ograniczenia kar za nadprodukcję białego surowca w ostatnim roku kwotowym. Niestety, ten trend ma prawdopodobnie charakter tymczasowy. Rolnicy, chcąc nadrobić dotychczasowe straty ruszą bowiem zapewne w najbliższych miesiącach z produkcją mleka pełną parą, czemu tym bardziej będzie sprzyjał okres wypasu krów na trwałych użytkach zielonych. mj (źródło: KE)
StoryEditor
Korekta cen w Europie
W krajach Wspólnoty zanotowano niewielki 0,5% wzrost cen skupu mleka.