Według Komisji Europejskiej w 2014 r. 28 krajów Wspólnoty dostarczyły na rynki o 0,7% więcej bydła niż rok wcześniej. Łącznie we wszystkich 28 krajach UE zmniejszeniu uległ natomiast ubój (o 0,1%). Warto tu jednak zauważyć, że produkcja bydła w krajach „starej” UE uległa redukcji (o 0,4%), licząc w sztukach liczba ta spadłą o 1,2%.
W UE-28 spadła przede wszystkim produkcja bydła młodego (-8,6%), wzrosła za to produkcja wolców (+9,9%). W produkcji bydła (licząc w tonach) przodowały takie państwa jak: Polska ze wzrostem produkcji rzędu 21,7%, dalej Estonia (+17,9%), Irlandia (+12,4%), Łotwa (+8,3%), Luksemburg (+6,5%), Litwa (+6,2%), Szwecja (+4,2%), Wielka Brytania (+3,5%), Belgia (+3,1%), Finlandia (+2,3%), Niemcy (+2,0%), Węgry (+2,0%) i Czechy (+1,1%).
Z kolei największa redukcja produkcji miała miejsce we Włoszech (-17,1%), Bułgarii (-15,8%), Grecji (-8,2%), Słowacji (-7,2%), Chorwacji (-6,1%), Portugalii (-5,1%), Austrii (-2,5%), Słowenii (-1,7%) oraz Holandii (-1,2%). e-abi
fot. M. Wieczorek