W wielu gospodarstwach mlecznych strategiczne decyzje podejmowane są na podstawie intuicji, a nie rzetelnego rachunku ekonomicznego na bazie konkretnych danych. Zmiany zachodzące w polskiej gospodarce rolnej, jak również rosnące koszty środków produkcji wymuszają przeprowadzenie obiektywnego rachunku, pozwalającego obliczyć efektywność podejmowanych lub planowanych działań.
Kwestie ekonomicznej oceny podejmowanej bądź prowadzonej działalności stają się istotne szczególnie w sytuacji, kiedy opłacalność jest niska, a osiągnięcie zadowalającego zysku warunkowane odpowiednią skalą produkcji. Ekonomiczna ocena gospodarstwa pozwala na podjęcie trafnych decyzji ograniczających skutki kryzysu, jaki niewątpliwie dotknie niebawem producentów
Od czego należy zacząć kalkulację produkcji mleka, jakie podstawowe pojęcia należy znać, robić to prawidłowo, gdzie popełniamy najwięcej błędów? –na te i wiele innych pytań znajdziesz odpowiedź w najnowszym, marcowym wydaniu „top bydło”.
opr. mj
Fot. Sierszeńska
StoryEditor
Licz koszty – to się opłaca
– Istotne jest, ile zarabiamy na prowadzonej produkcji mleka, a mniej jak zmieniają się ceny jego skupu – podkreśla dr Marek Balcerak w najnowszym wydaniu „top bydło”.