StoryEditor

Liczy się cena i smak

– Konsumenci są zainteresowani pochodzeniem mięsa i mleka, w tym także w przetworach mlecznych ale nie są gotowi płacić więcej za gotowy produkt, który będzie zawierał te informacje – czytamy w raporcie KE.
06.06.2015., 11:06h

Jak wynika z sondaży konsumenckich, których efekty Komisja Europejska opublikowała w raporcie pod koniec maja br., większość obywateli UE uznaje konieczność wskazywania pochodzenia mleka, sprzedawanego jako mleko lub stosowanego jako składnik w przetworach mlecznych (84%). Podobny odsetek (88%) odnotowano w odniesieniu do mięsa. W pierwszym przypadku preferowano wariant kraju udoju lub przetwarzania, natomiast w przypadku mięsa – miejsce chowu i uboju były znacznie ważniejsze niż miejsce urodzenia. Z drugiej jednak strony, choć pochodzenie jest ważnym czynnikiem zakupu mleka, przetworów mlecznych i mięsnych, znajduje się ono dopiero na kolejnych miejscach kryteriów zakupu danego produktu. Prym wiedzie cena, smak i termin przydatności do spożycia.

Według raportu małe i średnie przedsiębiorstwa wytwarzające mniej niż 100000 ton mleka stanowią w UE 81% przetwórców mleka, przy czym przetwarzają one 28,5% łącznej ilości mleka. W państwach członkowskich o wysokiej produkcji ok. 50% przetwórstwa jest często skupione w 5 największych przedsiębiorstwach. Rolnicy są w dużym stopniu zależni od lokalnych przetwórców w związku z nietrwałym charakterem produktów i ciągłością produkcji. Średnie spożycie w UE w przeliczeniu na mieszkańca wynosi około (wg Eurostat, 2013 r.):
 – 62 kg mleka spożywczego;
– 17 kg sera;
– 16 kg mleka ukwaszonego;
– 5 kg śmietany;
– 4 kg masła;
 – 9 kg innych świeżych przetworów mlecznych.

Zgodnie z prognozami, unijny rynek mleczarski jest raczej dojrzały i znaczny wzrost spożycia na osobę jest możliwy jedynie w państwach członkowskich, które przystąpiły do Wspólnoty w ostatniej dekadzie, podczas gdy spożycie w „starych” państwach członkowskich może wzrosnąć tylko nieznacznie.

opr. mj

źródło: KE

Fot. Jajor

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 07:24