StoryEditor

Mniej bydła w UE

Według Komisji Europejskiej, od stycznia do października 2013 r. produkcja bydła wyrażona w tonach w krajach Wspólnoty (UE-28) zmniejszyła się o 4% w stosunku do analogicznego okresu sprzed roku (produkcja w sztukach zniżkowała o 4,1%).
28.02.2014., 12:02h

Natomiast produkcja w „starych” krajach Wspólnoty obniżyła się o 4,2% (w sztukach spadła o 4,0%). Spadki produkcji (w tonach) zanotowano w 20 krajach Wspólnoty, w pozostałych krajach produkcja wzrosła. Największe spadki produkcji zanotowano na Cyprze (-18,7%), we Włoszech (-12,2%), w Grecji (-10,5%), Portugalii (-10,3%), na Litwie (-9,0%), w Luksemburgu (-6,6%), na Węgrzech (-6,2%), w Belgii (-5,9%), we Francji (-4,9%), w Niemczech (-4,4%), na Łotwie (-4,0%) oraz w Wielkiej Brytanii (-4,0%). Zdecydowany wzrost produkcji odnotowano natomiast w Bułgarii (+9,6%), na Malcie (+7,9%), w Irlandii (+5,3%), Estonii (+4,9%), Rumunii (+3,6%) oraz w Austrii (3,4%).

Źródło: Fammu/Fapa

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 10:55