![Mocne racice w połączeniu z utrzymaniem na głębokiej ściółce i dwukrotnie w ciągu roku wykonywanej korekcji racic ograniczają brakowanie z powodu chorób układu ruchu.](https://static.topagrar.pl/images/2024/06/12/o_539251_1280.webp)
Co piąty litr mleka wyprodukowany w Polsce pochodzi z Podlasia. To tutaj znajdują się najprężniejsze w kraju mleczarnie, tj. Mlekpol z Grajewa, Mlekovita z Wysokiej Mazowieckiej i OSM Piątnica. Rolnicy i mleczarze z tego regionu w ciągu niespełna dwóch dekad stworzyli nowoczesny przemysł. Nie udało się tego osiągnąć w Wielkopolsce, szczycącej się wysoką kulturą rolną.
Zatem co sprawiało, że właśnie na Podlasiu eksplodowała produkcja mleka? Z perspektywy czasu można powiedzieć, że stało się to za sprawą dobrze zarządzanych spółdzielni mleczarskich, które postawiły na rozwój zarówno swoich zakładów przetwórczych, jak i bazy surowcowej, tj. gospodarstw rolnych. Utrzymanie tych relacji jest kluczowe, a wiąże się z ceną płaconą rolnikom za surowiec. Z pewnością dobra zapłata za mleko była także efektem konkurencji między podlaskimi mleczarniami o surowiec. mj, les
WIęcej o produkcji mleka na Podlasiu przeczytacie w najnowszym, czerwcowym programie specjalnym "top bydło" dostępnym tylko z wydaniem "top agrar Polska" od str. 4.