Polscy producenci masła dostarczyli na unijny rynek w styczniu br. 16,5 tys. ton masła. Więcej wyprodukowali tylko Niemcy (46 tys. ton) i we Francuzi (44,5 tys. ton). Tak dobry wynik był osiągnięty nie tylko w styczniu. Wysoki poziom produkcji (pod względem ilości) był utrzymywany przez cały 2014 r. Od stycznia do grudnia ubiegłego roku wyprodukowaliśmy 171 tys. ton masła, dzięki czemu także byliśmy na trzecim miejscu w produkcji masła w UE. Przed nami byli tylko Niemcy z produkcją tłuszczu rzędu 489,2 tys. ton oraz Francja z wynikiem 441,8 tys. ton.
Plasowanie się Polski na trzecim miejscu w produkcji masła jest dość znaczącą zmianą, ponieważ jeszcze w 2013 r. byliśmy na czwartym miejscu z wynikiem produkcji 143 tys. ton masła. Byliśmy wówczas za Niemcami (424,34 tys. ton), Francją (338,06 tys. ton) i Irlandią (152,1 tys. ton). W tym przypadku przodowaliśmy z kolei przed Włochami, które w omawianym czasie wyprodukowały 97,41 tys. ton tłuszczu mlecznego, Finlandią (44,01 tys. ton), a także Danią (43 tys. ton). e-abi
StoryEditor
Polska trzecim największym producentem masła
Jak oszacował Eurostat, Polska jest trzecim pod względem wielkości producentem masła w Unii Europejskiej.