KE wdrożyła program dopłat do prywatnego przechowywania masła i OMP latem 2014 roku, aby wspierać producentów mleka w obliczu skutków rosyjskiego embarga. Z powodu trwającej światowej nierównowagi rynkowej programy dopłat do prywatnego przechowywania zostały już trzykrotnie przedłużane w celu zapewnienia ciągłości wsparcia.
– Chcemy, aby producenci mleka i jego przetwórcy mogli uzyskać uczciwą cenę za ich ciężką pracę. Dążymy do tego, aby mogli oni kontynuować dystrybucję swoich produktów na zagraniczne rynki. Powinniśmy zapewnić im wyższy stopień bezpieczeństwa i trwałość ich utrzymania. Komisja podejmie wszelkie niezbędne kroki w celu zapewnienia źródła utrzymania producentów mleka w Unii Europejskiej i zachowania sektora rolno-spożywczego jako całość. Będę korzystać z wszystkich możliwych środków do stabilizacji rynku – powiedział Phil Hogan, komisarz ds. rolnictwa, na spotkaniu w sektorze mleka w Parlamencie Europejskim.
Z danych KE wynika, że z programu dopłat do prywatnego przechowywania mleka w proszku i masła korzystają producenci z Polski, Belgii, Francji, Niemiec, Holandii, Litwy, Irlandii, Austrii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. dj, na podst. The Dairy Site
StoryEditor
UE przedłuża dopłaty do prywatnego przechowywania masła i OMP
Dopłaty do prywatnego przechowywania masła i odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) zostaną przedłużone do 30 września 2016 roku poinformowała Komisja Europejska po zatwierdzeniu wniosku przez Państwa Członkowskie.