W pierwszych 8 miesiącach 2013 roku produkcja serów w UE wyniosła 5,74 mln ton, tj. mniej o 2,1% niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Mniej serów w tym czasie wyprodukowano we Włoszech i Niemczech. Tych spadków nie zrekompensowała większa produkcja serów w Danii, Holandii, Francji i Polsce.
Mimo zmniejszonej produkcji serów zwiększył się ich eksport poza UE. W ciągu 3 pierwszych kwartałów 2013 r. do krajów trzecich sprzedano ok. 586,8 tys. ton serów, tj. o 5,2% więcej niż w tym samym czasie 2012 roku. Warto zaznaczyć, że w porównywanym okresie w 2013 i 2012 roku eksport serów z Polski poza UE zwiększył się aż o 28,9%. Eksport w Litwy był większy w tym czasie o 22,7%, z Danii o 22,7%, z Holandii o 12,8%, a z Francji o 12,6%. Włosi sprzedali w pierwszych 3 kwartałach 2013 r. poza UE o 4,8% serów więcej niż w tym samy okresie 2012 r. W rozpatrywanym czasie znaczny spadek eksportu serów odnotowali Niemcy, tj. o 26,8% mniej.
Import serów do UE jest o ok. 10 razy mniejszy niż eksport. Do Wspólnoty sprowadzono w ciągu pierwszych 9 miesięcy 2013 r. ok. 55,8 tys. ton serów, tj. o ok. 3,8% mniej niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Sery sprowadzają przede wszystkim Niemcy, Brytyjczycy, Holendrzy i Włosi.
Fammu (les)