W I kwartale 2015 r. kraje Wspólnoty (UE-28) wyprodukowały (w tonach) o 4,8% więcej bydła niż przed rokiem. Jednocześnie ubój w sztukach zwiększył się o 3,4%. Według danych, produkcja bydła w „starych” krajach unijnych była większa o 3,9%, natomiast w sztukach wzrosła o 2,3%.
Wzrost produkcji odnotowano głównie w przypadku wolców (+9,8%), jałówek (+6,3%), cieląt (+5,7%), krów (+5,5%) i młodego bydła (+3,2%). Zmiany (na plus) w produkcji bydła odnotowały takie kraje jak: Rumunia, Polska, Estonia, Luksemburg, Włochy, Hiszpania, Słowenia, Węgry, Finlandia, Portugalia, Litwa oraz Francja. Natomiast największe spadki produkcji odnotowano na Malcie, w Grecji, Chorwacji, Danii, na Słowacji, w Austrii, Irlandii oraz w Szwecji – informuje FAMMU/FAPA. ag
StoryEditor
Unia wyprodukowała więcej bydła
W okresie od stycznia do marca 2015 r. łącznie kraje unijne wyprodukowały o 4,8% bydła więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.