StoryEditor

V Forum Rolników i Agrobiznesu: czy krowa szkodzi środowisku?

Sektor produkcji mleka, w tym przede wszystkim hodowcy krów mlecznych są oskarżani o negatywny wpływ na środowisko. Czy słusznie? Ile metanu produkują krowy i co należy zrobić, by zredukować globalną emisję tego gazu? – na te i wiele innych pytań odpowiadaliśmy podczas Sesji Mleko w ramach V Forum Rolników i Agrobiznesu.
26.11.2020., 12:11h
Jednym z ważnych tematów, którym w ostatnich latach bardzo mocno żyje opinia publiczna, konsumenci a tym samym hodowcy bydła mlecznego jest wpływ produkcji zwierzęcej na zmiany klimatyczne. Jak podczas V Forum Rolników i Agrobiznesu, podkreślał prof. Zygmunt. M. Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, choć tak naprawdę za zjawisko podwyższenia temperatury planety przez obecne w jej atmosferze gazy cieplarniane odpowiada w główniej mierze dwutlenek węgla, to znacznie większą siłę rażenia ma metan. Cechuje się on bowiem 23 krotnie wyższym Global Warming Potential w stosunku do CO2, a więc wskaźnikiem, który określa skalę pochłaniana ciepła przez dany gaz (GWP dwutlenku węgla = 1).

To fakt!

Niestety, obok naturalnych źródeł emisji gazów cieplarnianych ich obecność jest związana również z działalnością człowieka, w tym rolnictwo i sektory z nim związane stanowią źródło ok. 13–14% emisji gazów cieplarnianych. Według naukowców, 95–97% ogólnej puli związanej ze zwierzętami gospodarskimi pochodzi od przeżuwaczy, w tym 63–64% od bydła, co wiąże się głównie to z procesami trawienia włókna surowego.

– Produkcja m...
Pozostało 68% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. styczeń 2025 17:00