Komisja Europejska podaje, że produkcja w „starych” krajach Wspólnoty wzrosła o 1,0% (w sztukach zwiększyła się o 1,5%). Zmniejszenie produkcji (w tonach) zanotowano jedynie w sześciu państwach. Największe spadki produkcji zanotowano w Szwecji (–13,1%), Grecji (–7,8%), Estonii (–5,9%) oraz w Wielkiej Brytanii (–1,0%).
Zdecydowane wzrosty produkcji odnotowano natomiast:
- w Bułgarii (+44,0%),
- w Rumunii (+39,1%),
- na Cyprze (+34,1%),
- na Węgrzech (+22,1%),
- w Polsce (+14,3%),
- wPortugalii (+9,6%),
- na Słowacji (+9,4%),
- na Malcie (+8,3%),
- w Czechach (+7,2%),
- w Słowenii (+6,7%),
- w Luksemburgu (+6,0%),
- w Holandii (+5,9%),
- w Danii (+4,7%),
- w Belgii (+4,5%),
- na Łotwie (+3,7%),
- w Hiszpanii (+3,5%),
- w Irlandii (+3,3%),
- w Chorwacji (+3,2%),
- na Litwie (+2,2%).
Wzrosty produkcji (w tonach) w krajach Wspólnoty dotyczyły przede wszystkim krów (+5,2%), jałówek (+2,8%), cieląt (+1,7%) oraz młodego bydła (+1,4%). Produkcja wołów spadła o 0,2%, a wolców o 0,4%.
dj, na podst. FAPA
Fot. Jarczak