Sommet de l’Élevage wyprzedał jeszcze więcej miejsc na stoiska, został pobity kolejny rekord tym roku – 1650 wystawców i prawie 97 tys. m² sprzedanej powierzchni stoisk (92 tys. m² w 2023 r.). To dowód, że pomimo trudnego kontekstu gospodarczego dla rolnictwa, Sommet pozostaje kluczowym, jeśli nie najważniejszym wydarzeniem dla branży hodowlanej. Z ofertą, która z roku na rok staje się bogatsza, wydarzenie umożliwia rolnikom znalezienie wszystkich odpowiedzi na ich pytania, niezależnie od sytuacji.
– Uważamy, że jedną z naszych misji jest pomoc w integracji wszystkich głównych wyzwań gospodarczych, środowiskowych, regionalnych i społecznych. Stając się światowym numerem 1 w dziedzinie zrównoważonej hodowli zwierząt, spełniamy oczekiwania zarówno naszych wystawców, jak i odwiedzających – mówił Fabrice Berthon, dyrektor generalny wystawy.
Szczyt Sommet de l’Élevage to największa tego typu wystawa w Europie. Tegoroczna, 33. edycja miała faktycznie imponujący rozmiar – 2 tys. zwierząt, ponad 70 ocenianych ras i ponad 120 tys. odwiedzających z całego świata. Odbyła się jak co roku na terenie Masywu Centralnego we Francji, goszcząc elitę francuskiej hodowli zwierząt i nie tylko.
Zrównoważony rozwój
Ochrona zasobów naturalnych, zmniejszenie wpływu na środowisko, zagwarantowanie długoterminowej produkcji żywności i utrzymanie silnych powiązań z lokalnymi społecznościami – to tylko niektóre z głównych wyzwań, przed którymi stoją rolnicy. Zrównoważony rozwój hodowli zwierząt obecnie stał się ważną kwestią zarówno dla rolników, jak i całego społeczeństwa. Opierając się na lokalnych zasobach użytków zielonych, Sommet de l’Élevage od 2 lat przyjmuje za główny cel stanie się międzynarodowymi targami zrównoważonego chowu zwierząt gospodarskich i chce stać się forum dla rolników oraz polityków w tym ważnym temacie.
Masyw Centralny – wystawa Sommet
Nie bez przyczyny wystawa Sommet odbywa się w sercu Masywu Centralnego, który jest doskonałym przykładem zrównoważonej hodowli zwierząt. Jako największy obszar użytków zielonych w Europie, z 80% użytków rolnych porośniętych trawą i 2/3 rolników hodujących zwierzęta gospodarskie (owce, bydło, kozy i konie), Masyw Centralny jest bastionem zrównoważonego rolnictwa, zarówno we Francji, jak i w całej Europie. Tutaj rodzinna hodowla zwierząt gospodarskich oparta na optymalizacji użytków zielonych i zasobów pasterskich nadal przoduje.
Odpowiadając na kwestie ekonomiczne, środowiskowe, społeczne i lokalne, ten zrównoważony model hodowli zwierząt jest również odzwierciedleniem uświęconych tradycją praktyk i know-how często na obszarach, na których nie jest możliwa żadna inna forma rolnictwa poza ekstensywną hodowlą zwierząt. Świadomi swojej roli hodowcy z Masywu Centralnego są zdeterminowani, aby kształtować hodowlę przyszłości, opierając się na lokalnych metodach produkcji, aktywnie wspierają projekt „Zrównoważona hodowla bydła w Masywie Centralnym do 2040 roku”.
Kazachstan gościem honorowym
Po Mongolii w 2022 r. i Gruzji w 2023 r., Sommet kontynuuje podbój Wschodu, obierając w tym roku kurs na Kazachstan. Ten rolniczy gigant Azji Środkowej z zaledwie 20 mln mieszkańców na 2 724 900 km² był gościem honorowym Sommet 2024.
– Znany z długiej tradycji koczowniczej hodowli bydła Kazachstan ma 26 mln ha ziemi uprawnej, czyli więcej niż Francja i Niemcy razem wzięte. Jest największym producentem mięsa owczego w Azji Środkowej, a także szóstym co do wielkości producentem pszenicy na świecie. Potencjał rozwojowy tego kraju jest ogromny. Jego udział w Sommet de l’Élevage jest przesądzony i jestem pewien, że zaoferuje naszym wystawcom wiele możliwości biznesowych i korzystnych partnerstw – mówił przed wystawą Benoit Delaloy, międzynarodowy menedżer Sommet.
Położony w sercu Eurazji Kazachstan jest dziewiątym co do wielkości krajem na świecie. Zajmuj drugie miejsce na świecie pod względem pod względem ilości gruntów rolnych na mieszkańca, z czego większość to naturalne pastwiska w surowym klimacie, gdzie prowadzi się ekstensywną hodowlę zwierząt. Jedną z jego głównych zalet jest unikalny klimat, doskonale dostosowany do rolnictwa. Tak dobry, że Kazachstan jest jednym z niewielu krajów na świecie, gdzie pszenica i inne zboża mogą być uprawiane bez konieczności sztucznego nawadniania. Dzięki silnemu potencjałowi rozwojowemu Kazachstan może niebawem stać się globalnym graczem w sektorze rolnym i rolno-spożywczym.
Salersy jako rasa przyszłości
Ostatni raz krajowe mistrzostwa rasy salers zostały zorganizowane podczas Sommet w 2018 roku. Tak więc w tym roku, 6 lat później, rasa znalazła się w centrum uwagi na prestiżowym ringu Zénith d’Auvergne, gdzie odbył się międzynarodowy konkurs dla tych zwierząt.
Salers to rasa wytrzymała i harmonijna, pochodząca z regionu Cantal, co oznacza, że jest przyzwyczajona do pokonywania dużych odległości, w tym także na pasmach górskich. Dziś daleka od ograniczania się do obszaru pochodzenia, jej samodzielność i odporność nabierają pełnego znaczenia jako odpowiedź na wyzwania klimatyczne i ekonomiczne, przed którymi stoją hodowcy bydła. Niezależnie od tego, czy to ze względu na mleko, głównie wykorzystywane do produkcji sera, czy marmurkowe mięso, ta rasa bydła nadal zdobywa nowych hodowców na wszystkich pięciu kontynentach.
Salersy mają wiele zalet, które ułatwiają pracę hodowcom. Znana jest ze swojej łatwości wycieleń, dobrze produkuje mleko. Płodna i łatwa w hodowli, salers łatwo wpasowuje się we wszystkie systemy chowu. Dobrze radzi sobie zarówno na łąkach, jak i w strefach górskich, które odzwierciedlają ich naturalne środowisko w Masywie Centralnym.
Rasa ta ma jeszcze jedną ważną zaletę w obliczu zmian klimatycznych – jest wysoce odporna na zmiany temperatury. Co ciekawe, wg pomiarów przeprowadzonych w departamencie Cantal, bydło salers ma korzystny ślad węglowy.
Mięso marmurkowe i ser AOP
Tradycyjnie krowy rasy salers są hodowane zarówno dla mleka, jak i mięsa. Istnieją dwie gałęzie rasy, ponieważ ich pierwotnym przeznaczeniem była produkcja mleczna, zanim zostały zidentyfikowane jako mające również wyjątkowe cechy mięsne. Dojenie krów rasy salers jest wyjątkowym doświadczeniem, ponieważ cielę musi być obecne podczas doju, aby krowa mogła „puścić” mleko, które jest następnie przetwarzane na sery AOP, takie jak Salers Tradition, Cantal i Saint-Nectaire. Stowarzyszenie Tradition Salers pracuje nad tym, aby zachęcić młodych rolników do rozpoczęcia działalności związanej z dojeniem krów rasy salers i wykorzystywaniem ich mleka w dochodowej produkcji serów.
Mięso salersów jest delikatne, marmurkowe i bardzo cenione przez rzeźników i konsumentów. Jest to efekt wypasu, który nadaje mięsu wyjątkowy smak i marmurkowatość. Jako znak jakości 460 gospodarstw hoduje salersy w ramach rygorystycznych programów jakości Label Rouge.
Salersy w liczbach
Bydło rasy salers można znaleźć w 30 krajach na pięciu kontynentach. We Francji jest prawie 210 tys. krów hodowlanych, przy czym większość bydła znajduje się w regionie Cantal, co stanowi prawie połowę krajowego pogłowia krów. Solidna i wytrzymała rasa, której rogi są głównym atutem obronnym w krajach takich jak Chorwacja, Serbia i Bośnia, gdzie wilki zagrażają zwierzętom hodowlanym.
Międzynarodowa gala
Każdego roku podczas szczytu Sommet odbywa się międzynarodowy wieczór, organizowany przez France Génétique Elevage i Races de France na głównym ringu Zénith. Program dla międzynarodowych gości obejmował prezentację najpiękniejszych zwierząt. Na ringu pokazano 8 zwierząt różnych ras krów mlecznych, 10 zwierząt ras bydła mlecznego, 10 ras owiec, kozy oraz konie. W tym roku ze względu na sytuację związaną z chorobą niebieskiego języka na wystawę przyjechało tylko 40 owiec, normalnie było ich ok. 400.
Znana jest już data Sommet 2025, wystawa w przyszłym roku odbędzie się w dniach 7-10 października, a rasą główną będzie charolaise.