
To jednak nie koniec dobrych wieści. Jednocześnie istotnie poprawiła się wydajność. U krów objętych oceną wartości użytkowej wzrosła na przestrzeni ostatnich 5 lat o 754 kg do 8150 kg mleka (4,08% tłuszczu i 3,38% białka), z czego 285 kg przybyło tylko w ubiegłym roku. To dużo lepszy rezultat w porównaniu z wynikami populacji masowej krów, tj. 6335 l/szt. (wg IERiGŻ).
Oceną wartości użytkowej objętych było w 2017 r. 790,2 tys. krów, co stanowiło 37,2% pogłowia. Zwierzęta utrzymywano w 20,8 tys. obór (o 109 mniej niż w 2016 r.).
Jaka jest w Polsce struktura stad? Które zwierzęta mają największy potencjał produkcyjny? W jakim województwie są najbardziej wydajne krowy? – czytaj naszą analizę w najnowszym wydaniu „top bydło”.
mj
Fot. Jajor