StoryEditor

Wzrost produkcji wołowiny w UE w 2014 r.

W ubiegłym roku w Polsce spośród wszystkich krajów UE wystąpił największy wzrost produkcji bydła.     
08.04.2015., 08:04h

W 2014 r. w 28 krajach UE wyprodukowano o 0,7% więcej bydła (w tonach) niż rok wcześniej, ale ubój w sztukach zmniejszył się w tym czasie o 0,1%. Spadek ubojów liczonych w sztukach w największym zakresie dotyczył „starych” krajów UE, w których wyniósł on 0,4%.

W ubiegłym roku największy wzrost produkcji bydła liczony w tonach wystąpił w Polsce (+21,7%), Estonii (+17,9%), Irlandii (+12,4%), na Łotwie (+8,3%), w Luksemburgu (+6,5), na Litwie (+6,2%), w Szwecji (+4,2%), Wielkiej Brytanii (+3,5%), Belgii (+3,1%), Finlandii (+ 2,3%), Niemczech (+2,0%), na Węgrzech (+2,0%) i w Czechach (+1,1%). Natomiast największe spadki miały miejsce we Włoszech (-17,1%), w Bułgarii (-15,8%), Grecji (-8,2%), na Słowacji (-7,2%), w Chorwacji (-6,1%), Portugalii (5,1%), Austrii (-2,5%), Słowenii (-1,7%) oraz Holandii (-1,2%).

Fammu (les)

Ryszard Lesiakowski
Autor Artykułu:Ryszard Lesiakowski
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 09:48