- Wszystko zaczęło się od jednej jałówki jersey, którą zainseminowaliśmy buhajem tej samej
rasy w 2010 r. Wycieliła się i zaczęła produkować dobrej jakości mleko (6% tłuszczu, 4,5 % białka) – mówi Przemysław Nasarzewski z Sierżni, w woje. łódzkim.
Od tamtej pory gospodarstwo się rozwija. Teraz w Sierżni niedaleko Łodzi stado jersey liczy 23
Od tamtej pory gospodarstwo się rozwija. Teraz w Sierżni niedaleko Łodzi stado jersey liczy 23
sztuki (11 krów, reszta to młodzież).
Dziennie krowy produkują około 100 l mleka (4000 l rocznie). Przemysław Nasarzewski nigdy nie oddawał mleka do mleczarni. Przerobem surowca, marketingiem i sprzedażą
produktów zajmuje się wraz z żoną Joanną. W gospodarstwie powstaje
około 30 produktów - rynkiem zbytu jest lokalna grupa odbiorców, część produktów sprzedawanych jest na Targach w Łodzi, część przez stronę internetową.
Jak produkować sery długo dojrzewające, ile trzeba zainwestować żeby działalność wystartowała, jakie trzeba zdobyć zezwolenia? Ile można na takim biznesie zarobić, tego i wielu innych ciekawych rzeczy dowiesz się w najnowszym, lipcowym dodatku Top Bydło.
dkol
Jak produkować sery długo dojrzewające, ile trzeba zainwestować żeby działalność wystartowała, jakie trzeba zdobyć zezwolenia? Ile można na takim biznesie zarobić, tego i wielu innych ciekawych rzeczy dowiesz się w najnowszym, lipcowym dodatku Top Bydło.
dkol