Wiele źródeł literaturowych wskazuje na korzystny wpływ koncentracji i specjalizacji w produkcji na osiągany zysk. Teoria korzyści skali związana jest z redukcją całkowitych kosztów jednostkowych dzięki rozłożeniu kosztów stałych na większą ilość produktu finalnego.
Wzrost skali produkcji wpływa m.in. na:
– wzrost wydajności mlecznej;
– poprawę efektywności żywienia krów;
– lepsze wykorzystanie stanowisk;
– redukcję nakładów pracy;
– wzrost opłacalności w konkretnych warunkach.
Potwierdzają to badania 169 gospodarstw, gdzie dochody z działalności w przeliczeniu na 1 krowę w jednostkach utrzymujących średnio 63 szt. wyszacowano na poziomie 3466 zł, podczas gdy w jednostkach utrzymujących ok. 9 szt. na 1563 zł (wg IERiGŻ 2017). Pytanie, czy wzrost skali produkcji ma się stać prostą receptą na poprawę dochodów?
Pytanie, czy teoria, że inwestycje w specjalizację są zawsze opłacalne, a daną produkcję należy bezwzględnie zwiększać, zawsze ma potwierdzenie w praktyce? Chcesz się przekonać na konkretnych przykładach kalkulacji? – czytaj artykuł: ” Zwiększać stado, czy nie?” w czerwcowym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło”.
opr. mj
Fot. Sierszeńska