![Mocne racice w połączeniu z utrzymaniem na głębokiej ściółce i dwukrotnie w ciągu roku wykonywanej korekcji racic ograniczają brakowanie z powodu chorób układu ruchu.](https://static.topagrar.pl/images/2024/06/12/o_539251_1280.webp)
Przede wszystkim zwiększeniu produkcji mleka służyła krótka i łagodna zima, która pozwoliła na oszczędności żywieniu krów mlecznych. Do tego dodać należy wyjątkowo wysoka dochodowość produkcji mleka. W tym segmencie rynku ogromny popyt na mleko w proszku ze strony Chin wywołał prawdziwą hossę. Niewątpliwie swój udział w zwiększeniu dostaw mleka w UE-28 miał także nadchodzący nieuchronnie koniec kwotowania jego produkcji.
Rosnący skup mleka wpłynął także na wzrost produkcji większości produktów mleczarskich, przede wszystkim tych eksportowanych. I tak w styczniu i lutym br. o 13% wzrosła produkcja pełnego mleka w proszku, a o 10% wzrosła produkcja odtłuszczonego mleka w proszku. W analizowanym okresie unijne mleczarnie wyprodukowały także o 2% więcej serów oraz o 1,5% masła. bcz