StoryEditor

90 lat puławiaków

Świnie puławskie mają najstarszą tradycję hodowlaną wśród obecnie użytkowanych w Polsce ras świń, w 1926 zainicjowano prace hodowlane zmierzające do utworzenia nowej rasy – świni gołębskiej-puławskiej. Od początku swojego istnienia do dziś związane są z Lubelszczyzną.
12.07.2016., 12:07h

Zmienne uwarunkowania ekonomiczne były przyczyną drastycznego spadku liczebności świń tej rasy, aż do granic jej istnienia – 87 zwierząt  w 1991 r. Działania wielu osób, w tym hodowców umożliwiły jej powrót  do poziomu pozwalającego na dalszą hodowlę. Dzięki nim udało się przeciwdziałać jej biologicznej zagładzie. Od 1 lipca 1997 rasa została objęta Krajowym Programem Ochrony Zasobów Genetycznych, 29 maja 2009 wpisana na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Puławiaki są także elementem ochrony krajowego dziedzictwa oraz tradycji hodowlanych. Działania te doprowadziły do zwiększania liczebności loch pod oceną z 459 w 2013 r do 842 w połowie 2016 r. Zwierzęta te utrzymywane są dziś jedynie w gospodarstwach rodzinnych i to takich z wieloletnimi tradycjami. Ich wyjątkowych walorów mięso ponownie zachwyca nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Odbywająca się w Sitnie k/Zamościa XXX Wystawa Zwierząt Hodowlanych była doskonałą okazją do świętowania tego jubileuszu.

Na zdjęciu hodowcy świń puławskich oraz u dołu od lewej: Mirosława Gamoń - kierownik POLSUS w Lublinie, dr Zbigniew Bajda - Prezes Regionalnego Związku Hodowców i Użytkowników Świń Rasy Puławskiej "Puławiak" w Lublinie.

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 11:45