Zmienne uwarunkowania ekonomiczne były przyczyną drastycznego spadku liczebności świń tej rasy, aż do granic jej istnienia – 87 zwierząt w 1991 r. Działania wielu osób, w tym hodowców umożliwiły jej powrót do poziomu pozwalającego na dalszą hodowlę. Dzięki nim udało się przeciwdziałać jej biologicznej zagładzie. Od 1 lipca 1997 rasa została objęta Krajowym Programem Ochrony Zasobów Genetycznych, 29 maja 2009 wpisana na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Puławiaki są także elementem ochrony krajowego dziedzictwa oraz tradycji hodowlanych. Działania te doprowadziły do zwiększania liczebności loch pod oceną z 459 w 2013 r do 842 w połowie 2016 r. Zwierzęta te utrzymywane są dziś jedynie w gospodarstwach rodzinnych i to takich z wieloletnimi tradycjami. Ich wyjątkowych walorów mięso ponownie zachwyca nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Odbywająca się w Sitnie k/Zamościa XXX Wystawa Zwierząt Hodowlanych była doskonałą okazją do świętowania tego jubileuszu.
Na zdjęciu hodowcy świń puławskich oraz u dołu od lewej: Mirosława Gamoń - kierownik POLSUS w Lublinie, dr Zbigniew Bajda - Prezes Regionalnego Związku Hodowców i Użytkowników Świń Rasy Puławskiej "Puławiak" w Lublinie.