Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się być dziś jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoją karierę zawodową i iść naprzód. Sukces produkcji prosiąt, to kombinacja wielu elementów, od genetyki i żywienia, poprzez profilaktykę aż po organizację produkcji, w których wiedza jest elementem spajającym i warunkującym sukces ekonomiczny. Organizatorzy "Akademii produkcji prosiąt" przekonują, że to kurs w rozwój i wielostronne umiejętności zarówno teoretyczne jak i praktyczne użyteczne i kluczowe do odniesienia sukcesu branży i na każdym stanowisku.
Dlaczego musimy uczyć się produkcji prosiąt
Jeszcze w roku 1997 Polska była piątym największym eksporterem wieprzowiny na świecie. Jeszcze w roku 1996 Polska populacja świń porównywalna była z populacją europejskiego lidera – Hiszpanii, której populacja aktualnie jest 3,5 krotnie większa od polskiej populacji.
Dziś Polska to jeden z największych importerów wieprzowiny na świecie i największy importer prosiąt na świecie, a krajowa gospodarka z tytułu braku nowych inwestycji w sektorze traci miliardy rocznie. Co optymistyczne, już wiele razy w naszej historii w najcięższych czasach nauka była podstawą i motorem późniejszego postępu (Hipolit Cegielski, Maksymilian Jackowski, ks. Piotr Wawrzyniak, ks. Szczepan Toboła, Karol Marcinkowski, Dezydery Chłapowski).
Wiedza, ciągle rozwijana przez naukowców, pozostaje nadal naszym atutem, także w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu wraz z Krajowym Związkiem Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, łącząc wieloletnie doświadczenie z innowacjami w zakresie genetyki technologii, komunikacji i organizacji, we współpracy z wiodącymi ośrodkami naukowymi oraz przedstawicielami branży może pomóc ponownie uplasować Polskę w czołówce producentów prosiąt.
Dlaczego UP w Poznaniu
-
Najlepsza uczelnia rolnicza w kraju (Ranking Perspektyw 2017, 2018 oraz najlepszy w Polsce kierunek zootechnika w latach 2017, 2019, 2020 i 2021)
-
Uczelnia łącząca tradycję z nowoczesnością
-
Doświadczeni wykładowcy oraz praktycy biznesu z całej Polski
-
Wysoka jakość kształcenia
-
Kompleksowy program
-
Warsztatowy charakter zajęć
-
Małe grupy uczestników
-
Zajęcia dodatkowe sprzyjające integracji przedstawicieli branży
Uczestnicy
Kurs "Akademia produkcji prosiąt" dedykowany jest wszystkim osobom posiadającym wykształcenie wyższe lub średnie kierunkowe (wymagane udokumentowanie) i co najmniej rok doświadczenia produkcyjnego.
Czas trwania kursu
Kursa trwa jeden semestr (min. 160 h zajęć). Zajęcia prowadzone będą w trybie weekendowym, w piątek 4–6 godz. zajęć od godziny 15:00, w sobotę 8–11 godz. zajęć od godz. 8:00, w niedzielę 4–6 godz. zajęć od godziny 8:00.
Terminy i miejsca zjazdów:
- I zjazd 05–09.04.2024 UP w Poznaniu
- II zjazd 26–28.04.2024 UP we Wrocławiu
- III zjazd 10–12.05.2024 UPP w Krakowie
- IV zjazd – wyjazd studyjny Dania 28.05.–01.06.2024
- V zjazd 14–16.06.2024 w Zaworach
- VI zjazd 30.06.2024 UP w Poznaniu
Prelegenci i wykładowcy
Zajęcia poprowadzą najlepsi fachowcy branżowi z Polski. Kreatywni i inspirujący, tworzący unikalne projekty i posiadający ogromne doświadczenie branżowe.
Wśród nich:
- Prof. dr hab. Zygmunt Pejsak (UR Kraków)
- Prof. dr hab. Marek Świtoński (UP Poznań)
- Prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól (UP Poznań)
- Prof. dr hab. Roman Kołacz (UMK Toruń)
- Prof. dr hab. Anna Rząsa (UP Wrocław)
- Prof. dr hab. Marcin Arciszewski (UP Lublin)
- Prof. dr Tomasz Schwarz (UR Kraków)
- Dr n. wet. Marian Porowski (prywatna klinika weterynaryjna)
- Enric Marco - Hiszpania
- San Martin - Hiszpania
Warunki ukończenia kursu oraz uzyskania świadectw
Warunkiem ukończenia kursu jest zaliczenie testu teoretycznego ze wszystkich przedmiotów oraz uzyskanie pozytywnej oceny zaliczenia elementów praktycznych studiów.
Po ukończeniu kursu absolwent otrzymuje sygnowane przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu świadectwo ukończenia kursu dokształcającego "Akademia produkcji prosiąt".
W trakcie kursu organizatorzy zaplanowali również dodatkowe atrakcje, których celem jest integracja przedstawicieli branży.
Opłaty:
Koszt kursu to 10 000 złotych + VAT 23%
Cena dla uczestników III edycji kursu wynika z dofinansowania kursu z „Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego”.
Partnerem III edycji kursu jest Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.
Zasady rekrutacji
Wniosek udziału w kursie oraz dodatkowe informacje można pobrać ze strony Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu:
https://wwz.up.poznan.pl/pl/studia-podyplomowe/akademiaprodprosiat
Dodatkowe pytania, należy kierować na adresy:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.