– Produkcja zwierzęca we współczesnym świecie wymaga profesjonalnego podejścia, by z jednej strony hodowcy mogli osiągać dochody, a z drugiej sprostać wymaganiom konsumentów – podkreślał Gerhard Galsterer, dyrektor Regionalny Biomin w trakcie forum organizowanego dla producentów trzody chlewnej, drobiu i bydła.
W ostatnim czasie jednym z ważniejszych tematów poruszanych przez opinię publiczną jest stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Ograniczona liczba substancji aktywnych i brak nowych antybiotyków, a przede wszystkim zjawisko rosnącej odporności na antybiotyki w leczeniu chorób ludzi sprawiają, że stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej jest pod ogromną presją opini publicznej.
Konieczne ograniczenie
W związku z tym Komisja Europejska zobowiązała kraje członkowskie do opracowania strategii ograniczania zużycia antybiotyków w produkcji zwierzęcej. W niektórych krajach np. Danii czy Holandii programy ograniczania zużycia antybiotyków zostały opracowane przez ekspertów wspólnie ze związkami hodowców. Chodzi o to, by podnieść świadomość rolników i wprowadzić do praktyki stosowanie takich metod chowu i takich środków, które pozwolą utrzymać wysoki status zdrowotny zwierząt i w ten sposób ograniczyć zużycie antybiotyków. Eksperci wypowiadający się w trakcie forum podkreślali pozytywne znaczenie stosowania probiotyków w paszach dla zwierząt oraz preperatów na bazie ziół (np. Digestarom), które stabilizują florę bakteryjną, podnoszą zdrowotność i jednocześnie poprawiają trawienie i wykorzystanie paszy.
W podobnym tonie wypowiadali się eksperci w panelu poświęconym hodowli drobiu i produkcji mleka. Lekarz wet. Tomasz Jankowiak przestrzegał przed często niefrasobliwym stosowaniem antybiotyków w terapii chorób wymienia. Zwrócił też uwagę, że Polska jest zobowiązana do przedstawienia planu redukcji zużycia antybiotyków w produkcji mleka do Komisji Europejskiej w połowie tego roku, a tymczasem nie ma jeszcze nawet takich założeń. Polska jako kraj eksportujący prawie 30% wyprodukowanego mleka nie może ryzykować swojej pozycji przez brak takiego programu. Jego zdaniem konkurenci zaczną wykorzystywać ten fakt i będą starać się zdyskredytować towar z naszego kraju. Stosowanie antybiotyków w produkcji może być elementem wojny handlowej.
Ekspert z Izraela – Nimrod Tsur, przedstawiał pozytywne doświadczenia w produkcji drobiu z użyciem probiotyków, które często pomagają wyeliminować konieczność stosowania antybiotyków. To właśnie drób jest szczególnie pod lupą konsumentów, którzy domagają się chowu wolnego od antybiotyków.
Gerhard Galsterer problem stosowania antybiotyków skwitował tak: „Antybiotyków należy stosować najmniej jak tyko to jest możliwe i tyle, ile jest naprawdę konieczne“.
Uwaga na mikotoksyny
Istotnym elementem zdrowia zwierząt jest stosowanie pasz wolnych od mikotoksyn. Te pojawiają się w paszach zwłaszcza w mokrych latach, tak jak to było w żniwa ub. roku. Często zboża zawierają takie ilości mikotoksyn, które są niebezpieczne dla zdrowia zwierząt i jedynym sposobem na ich wykorzystanie w paszy jest stosowanie dodatków (np. Mycofix), które wiążą mikotoksyny i chronią zwierzęta przed ich wchłanianiem z przewodu pokarmowego.
bk