
– Rok temu ruszyła produkcja prosiąt w stadzie 320 loch. Dziś średnio odsadzanych od lochy jest ponad 36 prosiąt. Dzięki gromadzonym danym możliwe jest nie tylko porównanie grup produkcyjnych, ale również ocena ekonomiczna całego stada – mówił Jacek Mey.
Ważnym elementem jest gromadzenie danych w chlewni i późniejsze przenoszenie ich do komputera. Co 3 tygodnie, zgodnie z rytmem produkcyjnym stada, prowadzona jest szczegółowa analiza danych. Pozwala to na uzyskanie wiedzy na temat kosztów produkcji oraz wyniku ekonomicznego. W tym stadzie znane są koszty utrzymania (żywienia, inseminacji i weterynarii) każdej lochy. Od listopada 2017 r. do listopada 2018 r. wynosiły one średnio 1769 zł/szt.
Ze skrupulatnych zapisków gromadzonych podczas produkcji można obliczyć wyniki ekonomiczne w przeliczeniu na uzyskiwane warchlaki. Wartość ta we wskazanym okresie wynosiła po doliczeniu amortyzacji budynku i obsługi kredytu 197,82 zł/szt.