StoryEditor

Bioasekuracja – biobezpieczeństwo w chlewni

Plan bioasekuracji jest na tyle skuteczny, na ile skuteczne jest jego najsłabsze ogniwo. Dr Grażyna Kusior podpowiada jak solidnie opracować plan biobezpieczeńsstwa fermy świń. 
19.12.2019., 12:12h

Program bezpieczeństwa biologicznego w stadach trzody chlewnej powinien być opracowany na podstawie ogólnych wytycznych z uwzględnieniem indywidualnych cech gospodarstwa, takich jak:lokalizacja fermy, odległość od innych obiektów zajmujących się hodowlą świń, zagęszczenie produkcji trzody chlewnej na danym terenie, lokalizacja ubojni, wysypisk śmieci, ukształtowanie terenu, odległość od dróg o dużym natężeniu ruchu oraz klimat.

Ogrodzenie zewnętrzne

To pierwsza linia obrony, która kontroluje ruch ludzi, pojazdów i zwierząt dziko żyjących. Ogrodzenie powinno okalać wszystkie budynki gospodarskie i być w dobrym stanie (bez dziur),  nie powinna go porastać roślinność. Stan ogrodzenia musi być kontrolowany raz w miesiącu, czy nie ma w nim podkopów. Zaleca si, aby ogrodzenie było wkopane w grunt na głębokość 20 cm. Osoby przyjeżdżające na fermę pozostawiają samochody na parkingu, który jest położony poza zewnętrznym ogrodzeniem. Dodatkowo na bramie fermy znajduje się znak ostrzegawczy, informujący o zakazie wstępu.

Szkolenie pracowników



Wszystkie osoby mające kontakt z fermą (pracownicy, osoby wizytujące, ekipy remontowe...
Pozostało 87% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. styczeń 2025 19:26