Pamiętajmy, że bioasekuracja to nie tylko działania ograniczające ryzyko zawleczenia patogenów z zewnątrz do chlewni. To też szereg zasad zapobiegających szerzeniu się zarazków wewnątrz budynku. Jako bariery pomiędzy sektorami chlewni dobrze sprawdzają się np. maty gabkowe ze spodem zapobiegającycm wypływaniu środka dezynfekcyjnego. Z obu stron maty warto umieścić wycieraczkę, która pozwoli oczyścić buty przed zamoczeniem w płynie. Jeżeli buty są bardzo zabrudzone należy je umyć pod bieżącą wodą przed przejściem do kolejnego sektora chlewni. Odkażanie brudnego obuwia mija się z celem.
Nade wszystko przestrzegajmy kierunku przemieszczania się po chlewni. Od porodówek, przez odchowalnie, warchlakarnie, sektory loch, po tuczarnie. W niektórych obiektach praktykuje się zmiany obuwia przed przejściem do innego sektora chlewni.