Plan bioasekuracji jest na tyle skuteczny, na ile skuteczne jest jego najsłabsze ogniwo. Dr Grażyna Kusior podpowiada jak solidnie opracować plan biobezpieczeńsstwa fermy świń.
Program bezpieczeństwa biologicznego w stadach trzody chlewnej powinien być opracowany na podstawie ogólnych wytycznych z uwzględnieniem indywidualnych cech gospodarstwa, takich jak:lokalizacja fermy, odległość od innych obiektów zajmujących się hodowlą świń, zagęszczenie produkcji trzody chlewnej na danym terenie, lokalizacja ubojni, wysypisk śmieci, ukształtowanie terenu, odległość od dróg o dużym natężeniu ruchu oraz klimat.
Ogrodzenie zewnętrzne
To pierwsza linia obrony, która kontroluje ruch ludzi, pojazdów i zwierząt dziko żyjących. Ogrodzenie powinno okalać wszystkie budynki gospodarskie i być w dobrym stanie (bez dziur), nie powinna go porastać roślinność. Stan ogrodzenia musi być kontrolowany raz w miesiącu, czy nie ma w nim podkopów. Zaleca si, aby ogrodzenie było wkopane w grunt na głębokość 20 cm. Osoby przyjeżdżające na fermę pozostawiają samochody na parkingu, który jest położony poza zewnętrznym ogrodzeniem. Dodatkowo na bramie fermy znajduje się znak ostrzegawczy, informujący o zakazie wstępu.
Szkolenie pracowników
Wszystkie osoby mające kontakt z fermą (pracownicy, osoby wizytujące, ekipy remontowe...