Już w ubiegłym tygodniu skupujący podnieśli cenniki przeciętnie do 4 zł/kg żywca netto. Bieżący tydzień przyniósł bardziej wyraźny wzrost cen. Pośrednicy są w stanie płacić nawet przy niewielkich dostawach ok. 4,6 zł/kg netto, a przy większych partiach ok. 5 zł/kg netto. Zdaniem przedstawicieli zakładów mięsnych ceny powinny jeszcze wzrosnąć. Powód – brak surowca, ten zza zachodniej granicy nadal jest za drogi. W Niemczech kg tucznika w klasie E kosztuje ok. 1,55 euro, co przy kursie euro ok. 4,2 zł daje cenę 6,5 zł/kg.
Natomiast w kraju cena poubojowa w klasie E nie przekroczyła jeszcze 6 zł/kg. jb
StoryEditor
Ceny trzody w górę
Ceny tuczników wreszcie zaczęły wzrastać po ostrym spadku jaki miał miejsce w lutym, gdy na wschodzie Polski znaleziono dwa padłe dziki zarażone wirusem ASF.