Przewodniczący kanadyjskiej organizacji Canada Pork International (CPI) jest zdania, że Kompleksowa Umowa Gospodarczo-Handlowa (CETA) z Europą da Kanadzie możliwość wyróżnienia się na rynku wieprzowiny.
Greg Giokas, prezes CPI uważa, że porozumienie handlowe jest kluczem do sukcesu kanadyjskiego eksportu.
– Mamy ziemię, wodę, możliwości, politykę, rząd, który konsultuje i wprowadza nowe postanowienia w oparciu o informacje zwrotne od konsumentów, mamy przetwórców w całym łańcuchu produkcji – mówił Giokas.
Prezes CPI uważa, że nowe porozumienie daje państwu wielką siłę. Oznacza, że Kanada zyskuje pozycję dostawcy żywności na europejski rynek.
Żeby współpraca była możliwa, Kanada potrzebowała porozumień handlowych. Nie można po prostu zapakować towaru na statek i wprowadzić produktu do sprzedaży. Potrzebny jest dostęp. Podatki i restrykcje, między innymi fitosanitarne, ograniczają wymianę handlową, chroniąc w ten sposób rynek wewnętrzny. Właśnie te obostrzenia negocjowano w porozumieniu.
– Ostatni układ z UE ustala, że dostarczymy dodatkowo 75 tys. ton wieprzowiny, podczas gdy wcześniej mogliśmy eksportować 5 tys...