StoryEditor

Chów bez antybiotyków

Czy można zminimalizować praktycznie do zera zużycie antybiotyków w produkcji świń? Oczywiście że tak! Przekonał się o tym holenderski rolnik. 
31.05.2019., 14:05h
Kees van der Meijden osiągnął cel, którego wielu może mu pozazdrościć. Zredukował zużycie antybiotyków w produkcji prawie do zera, poprawiając tym samym użytkowość świń. Decyzje podjęte przez Keesa zaowocowały zmniejszeniem stosowania antybiotyków oraz co najważniejsze – obniżeniem kosztów produkcji. Decyzje podjął po pożarze gospodarstwa, który wybuchł w 2013 r. Po jego remoncie wprowadził do produkcji najnowsze technologie. 

Powstała nowa ferma na 1000 loch w cyklu zamkniętym. W gospodarstwie panują ścisłe procedury postępowania higienicznego, a poszczególne sektory oznaczone są różnymi kolorami. Na porodówce zainstalowany jest system chłodzenia gnojowicy do poniżej 15°C, co zmniejsza emisję azotu oraz ilość gnojowicy produkowanej w gospodarstwie. Ferma Meijdena zaangażowana jest w  międzynarodowy projekt EU PiG, w którym uczestniczy także PZHiPTCh POLSUS.
 
Przez wprowadzenie nowych technologii stosowanie antybiotyków spadło prawie do zera, a produkcyjność stada wzrosła w skali roku o 1 prosię. Tuczniki osiągają  ubojową masę ciała 3 tyg. wcześniej.
 
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 15:25