Kees van der Meijden osiągnął cel, którego wielu może mu pozazdrościć. Zredukował zużycie antybiotyków w produkcji prawie do zera, poprawiając tym samym użytkowość świń. Decyzje podjęte przez Kees’a zaowocowały zmniejszeniem stosowania antybiotyków oraz co najważniejsze – obniżeniem kosztów produkcji. Decyzje podjął po pożarze gospodarstwa, który wybuchł w 2013 r. Po jego remoncie wprowadził do produkcji najnowsze technologie.
Powstała nowa ferma na 1000 loch w cyklu zamkniętym. W gospodarstwie panują ścisłe procedury postępowania higienicznego, a poszczególne sektory oznaczone są różnymi kolorami. Na porodówce zainstalowany jest system chłodzenia gnojowicy do poniżej 15°C, co zmniejsza emisję azotu oraz ilość gnojowicy produkowanej w gospodarstwie. Ferma Meijden’a zaangażowana jest w międzynarodowy projekt EU PiG, w którym uczestniczy także PZHiPTCh POLSUS.
Przez wprowadzenie nowych technologii stosowanie antybiotyków spadło prawie do zera, a produkcyjność stada wzrosła w skali roku o 1 prosię. Tuczniki osiągają ubojową masę ciała 3 tyg. wcześniej.