Coroczny zjazd pracodawców i producentów trzody chlewnej oraz ekspertów w zakresie hodowli i produkcji trzody jest spotkaniem, gdzie poza omówieniem bieżących problemów w produkcji podsumowano najważniejsze tendencje, a także nakreślano prognozy na przyszłość.
Wśród prezentacji, wykładów i rozmów kuluarowych przewijało się przekonanie o niezbędności działań w zakresie dobrostanu zwierząt i ochrony ich zdrowia prowadzącego do ograniczenia zużycia antybiotyków, zrównoważonego rozwoju oraz skutecznej walki z ASF. Zwłaszcza to ostatnie może pozwolić zmniejszyć straty w polskim sektorze wieprzowiny.
- Rozwoju polskiej produkcji trzody chlewnej i dążenia do zapewnienia samowystarczalności żywnościowej Polski nie będzie, bez zbudowania strategii wzmacniania producentów i przetwórców świń -uważa Aleksander Dargiewicz.
Uczestnicy spotkania dzielili się swym zaniepokojeniem brakiem reakcji na sformowane i przesłane na ręce ministra rolnictwa i rozwoju wsi propozycje zmian i kierunków polskiej strategii rozwoju sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego.
Pismo zawierało konkretne kierunki rozwoju sektora wraz z propozycjami zmian, które mogą nie tylko umocnić branżę, ale także zapewnić rozwój polskiego rolnictwa. Wśród propozycji bowiem znalazły się zarówno kwestie nawożenia naturalnego, możliwości dostępności do ziemi rolniczej i przestrzeni produkcyjnej na terenach wiejskich jak i nowych sposobów zabezpieczenia się przed ASF.