W sakli roku Niemcy wyprodukowali 0,7% więcej jaj niż rok wcześniej. W 2014 r. Niemcy zaimportowali 424 tys. ton, zwiększając tym samym ten wskaźnik niemal o połowę w porównaniu z 2000 rokiem. Jeśli chodzi o eksport jaj z tego kraju, to zwiększył się jeszcze bardziej, bo aż o 70% (w stosunku do 2000 r.).
Większa produkcja jaj wynika z większego popytu na ten surowiec. W ubiegłym roku przeciętny Niemiec spożył 231 sztuk jaj. Łącznie wszyscy obywatele Niemiec zjedli 18,7 mld szt., z czego połowę zjedli mieszkańcy w rozumieniu domowników. Druga połowa trafiła do przemysłu. Niemcy najczęściej kupowali jaj chowu klatkowego (63%), w dalszej kolejności sięgali po jaj z chowu wolnowybiegowego (około 25%), natomiast jaja ekologiczne stanowiły 10% wszystkich spożytych przez nich jaj. Warto tutaj dodać, że jaja z produkcji ekologicznej cieszą się coraz większym powodzeniem. W porównaniu z 2010 r. ich produkcja wzrosła o 40%. Natomiast produkcja jaj w systemie małych grup niosek stanowi obecnie niewielki udział i obniżyła się o 77%. ag
Źródło: FAMMU/FAPA
StoryEditor
Coraz więcej jaj w Niemczech
Nasz zachodni sąsiad w ubiegłym roku zwiększył produkcję jaj. Liczba wytworzonych tam jaj wyniosła 13,8 mld sztuk. Coraz większy udział w ogólnej ilości wyprodukowanych tam jaj stanowią te z gospodarstw ekologicznych.