Warchlaki do tuczu z Danii zawdzięczają popularność kilku przekonaniom utrwalonym w ostatnich kilkunastu latach. Część hodowców jest przekonana, że duńskie warchlaki mają lepsze przyrosty, FCR i zdrowotność. Część z tych przekonań to fakty, ale część to mity i legendy.
Prawdą jest, a właściwie była, bo w ostatnich 2 latach w wyniku kryzysu zaczęło się to zmieniać, dostępność do dużych, wyrównanych partii zwierząt, które charakteryzują się zadowalającymi parametrami tuczu i odpornością na nie zawsze idealne warunki w tuczarni. Dostępność polskich warchlaków jest wciąż ograniczona w porównaniu z potrzebami rynku. Na tym fakty się kończą, choć mogę być nieobiektywny, bo oprócz tego, że jestem lekarzem weterynarii pracującym w terenie, prowadzę ze wspólnikami fermę produkującą warchlaki na sprzedaż.
Jak zdrowe są warchlaki z Danii?
Do mitów należy przekonanie o wysokich statusach zdrowotnych warchlaków z Danii. Zazwyczaj zakup zwierząt odbywa się przez pośredników, z gospodarstw, o których niewiele ...