StoryEditor

Dobre nastroje w Brazylii

W 2015 r. produkcja wieprzowiny w Brazylii wzrośnie o 4,5% do prawie 4 mln tys. ton.
27.12.2014., 11:12h

W 2014 r. Brazylia wyprodukuje 3,344 mln t wieprzowiny – prognozuje USDA. W przyszłym roku mięsa na rynku ma być o 4,5% więcej. Ta optymistyczna prognoza wynika ze zwiększonych możliwości zbytu mięsa w Rosji oraz wzrostu popytu na rynku krajowym. Tamtejsi farmerzy są przekonani, że niski ceny paszy, stabilizacja na rynku świń w kraju i za granicą przyniosą w 2015 r. większe zyski.

W 2014 r. Brazylijczycy mają wyeksportować 585 tys. t wieprzowiny. W 2015 r. sprzedaż zagraniczna może sięgnąć nawet 700 tys. t. Wzrost eksportu ma być wynikiem zwiększonych wysyłek mięsa do Rosji, która wprowadziła roczne embargo na wieprzowinę z USA i Kanady. Oczekuje się, że w 2015 r. udział Brazylii w eksporcie tego mięsa do Rosji sięgnie 35–40%, o ile Rosjanie nie wykryją w brazylijskim mięsie zabronionej raktopaminy. W przyszłym roku Brazylia prawdopodobnie zwiększy również sprzedaż wieprzowiny do Angoli, Hongkongu, Chile oraz Japonii.    pj
Źródło: FAPA

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 22:39