Komisja Europejska zakłada, że unijna produkcja wieprzowiny w bieżącym roku będzie niższa o 3–5%. Przewiduje się, że spadek produkcji będzie najsilniejszy w Polsce, Niemczech i Rumunii – mówił podczas wystąpienia inauguracyjnego na tegorocznym Pig Forum w Łodzi Piotr Kaczmarek, dyrektor handlowy Wytwórni Premiksów LNB. Jego zdaniem w tych krajach dodatkowym czynnikiem pogarszającym sytuację hodowców są wciąż wybuchające ogniska afrykańskiego pomoru świń.
– Jedynym dużym producentem w Unii, który rozwija produkcję, pozostaje Hiszpania, choć w tym przypadku również pojawiły się obawy związane ze spadkiem importu pasz z Ukrainy i ewentualnymi skutkami tej sytuacji dla hiszpańskiej produkcji żywca wieprzowego – mówił Kaczmarek.
– Produkcja wieprzowiny do 2050 r. wzrośnie ze 115 mln t do 140 mln t – mówił Piotr Kaczmarek.
Czy zmiany strukturalne są za nami?
W Polsce od lat trwa zmiana struktury produkcji świń. Pogłowie na początku lipca br. wynosiło 9,72 mln i było o ponad 400 tys. niższe niż jeszcze w styczniu br. Liczba zarejestrowanych stad świń maleje z roku na rok i wynosi obecnie 61,5 tys., a średnia wielkość to 158 ...