Od pola do stołu
Dobrostan zwierząt jest integralną częścią nowej strategii Unii Europejskiej, nazwanej "Od pola do stołu", będącej składową Europejskiego Zielonego Ładu i WPR, której celem jest uczynienie rolnictwa bardziej zrównoważonym, dzięki zintegrowanej polityce żywnościowej, obejmującej cały łańcuch dostaw. Powołanie krajowych systemów jakości ma jeszcze jeden najważniejszy aspekt. Żywność sygnowana podwyższonym poziomem dobrostanu jest dostępna dla konsumenta, bo to właśnie on jest drugim po zwierzętach beneficjentem takich działań administracyjnych.
Zdanie konsumentów: dobrostan=jakość
Wyniki badań konsumentów UE (Eurobarometr z 2016 r.) wykazały, że 83% ankietowanych bezpośrednio wiąże warunki utrzymania z jakością produktów pochodzenia zwierzęcego. Warunki złego utrzymania zwierząt interesowały w znacznym stopniu 41% respondentów; 87% z nich wskazywało na gotowość poniesienia dodatkowych kosztów z tytułu bezklatkowego chowu drobiu. Jednocześnie 85% stwierdziło, że ich wiedza dotycząca praktyki chowu jest zbyt mała, a 54% potwierdziło, że uzyskanie takiej informacji w trakcie zakupów było trudne do osiągnięcia...