Od początku naszej obecności w Unii Europejskiej producenci świń nie mieli możliwości skorzystania z dotacji na rozwój produkcji. W programach wsparcia rolnictwa do 2014 r. można było uzyskać dofinansowanie na budowę chlewni, pod warunkiem, że zostanie do niej przeniesiona dotychczasowa produkcja.
Natomiast we właśnie znajdującym się na finiszu rozdysponowaniu pieniędzy PROW 2014-2020 w ramach modernizacji gospodarstw rolnych możliwe jest uzyskanie do 900 lub 500 tys. zł na rozwój produkcji w gospodarstwie.
W tym samym PROW istnieje działanie wspierające rolników, chcących sprzedawać wieprzowinę lub wędliny w ramach rolniczego handlu detalicznego albo tzw. małego przetwórstwa. Dodatkowo ostatnio z uwagi na kryzys cenowy na rynku wieprzowiny uruchomiono (poza PROW) wsparcie dla produkujących prosięta na rynek lub tuczniki w cyklu zamkniętym – chodzi o tzw. dopłaty do prosiąt. W międzyczasie producenci świń mogli otrzymać bardzo niewielkie wsparcie jako rekompensatę strat poniesionych w wyniku pandemii COVID-19.
Śladowa rekompensata covidowa dla producentów wieprzowinyPandemia COVID-19 dotknęła wszystkie gałęzie gospodarek na całym ś... |