StoryEditor

Duńczycy nadal zarabiają na prosiętach

Pomimo ostatniego spadku cen na europejskim rynku duńscy producenci świń nadal zarabiają. Jak koronakryzys wpłynął na pracę w chlewniach i ceny żywca w Danii, sprawdziliśmy u źródła. Zobaczcie wywiad z jednym z tamtejszych producentów prosiąt.
22.05.2020., 10:05h
Erik Pedersen prowadzi gospodarstwo w  Vangen, w północnej części Danii. Jego stado liczy 1260 loch, od których sprzedaje 46 tys. prosiąt w wadze 7 kilogramów. Pedersen zatrudnia w sumie 5 pracowników z Ukrainy, Chorwacji i Erytrei.

Na własnej skórze doświadczył perturbacji związanych z pandemią koronawirusa, gdyż został objęty 14-dniową kwarantanną w związku z podejrzeniem zakażenia koronawirusem. Choć w jego regionie tylko 36 osób ze 100 tysięcy zostało zakażonych, to on po spotkaniu ze znajomymi, którzy wrócili z Austrii zaczął odczuwać objawy choroby. Na szczęście jest zdrowy i wrócił do pracy.

Specjalnie dla top agrar Polska opowiedział, jak obecnie wygląda sytuacja w Danii.

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. listopad 2024 10:00